2012. okt 27.

Lehet hogy érkezik a régóta jósolt szupervihar New York felé...

írta: cybernagyi
Lehet hogy érkezik a régóta jósolt szupervihar New York felé...

FrankenStorm nevet kapta a késő ősszel érkező trópusi szuper vihar Sandy

hurricane Sandy.jpgAz óriási kiterjedésű vihar, teljesen szokatlan felépítésű, sokkal nagyobb kiterjedésű a megszokottnál, sokkal nehezebben kiszámítható, és amitől tragikus lehet, hogy Amerika legnépesebb lakott területén fog partot érni, Virginiától, New Yorkon keresztül Kanadáig hetekig tartó katasztrófa helyzetet okozhat.  Több mint 66 millió ember maradhat áram nélkül hetekig, New York teljesen víz alá kerülhet, és  a meleg , párás vihar ha összecsap az északról érkező sarkvidéki hideg fronttal, sőt két hideg fronttal is, nem csak félméteres esőzés, de sok helyen akér félméteres hó is leszakadhat nagyon rövid idő alatt. A tartósan közel 100km/órás szél miatt keletkező károk mellett akár hetekre áram nélkül maradhatnak több Magyarországot kitevő területek. 

Az északi félteke hivatalos hurrikán szezonja Június 1-től - November 30-ig tart. Hogy milyen sok hurrikán keletkezik ez idő alatt, általában az óceán vizének felmelegedésétől függ. Az elmúlt év rendkívül meleg téli időszaka és a korai nyár , még most is tartó meleg nyári idő mind természetessé teszi az ilyen késői időszakban érkező hurrikánt.

carib map2.gif

Az Észak Amerika keleti oldalát érintő hurrikánok többsége az Atlanti óceán meleg vízén keletkezik, Dél Amerika és Afrika partjai között. Általában alaposan megtépázza a Carib tenger szigeteit és észak felé haladva, aztán több felé fordulhat, az elmúlt években szerencsések voltunk, mert a többségük kint maradt az óceán nyílt vizén és ott haladt észak felé.

Most viszont a Sandy nevü vihar, gyorsan felerősödött és hurrikán erejű széllel, erős hullámokkal alaposan megtépázta a Carib szigeteket, a 100-130-170 km/ órás szél, és a rengeteg eső, és a több méteres hullámok iszonyú rombolást végeztek, árvizek és 41 halálos áldozat az eddigi eredménye.

hurricane sandy3 carib.jpg

<<<Árvíz és pusztítás amit maga után hagyott Sandy a Carib szigeteken.


 

 

 

 

 

sandyhavana2.jpg

 

<<<<<<Ez a kép Cubában készült még Sandy érkezése előtt, már a távolból ilyen erővel csapkodott keresztül a gátakon. Kegyetlen pusztítást végzett a többi szigethez képest jelentősen nagyobb kiterjedésű szigetországban is.

 

 

 

 Mi innen Floridából eddig nem is nagyon figyeltünk oda erre a késői hurrikánra, mert amikor először megjelent a hírekben, még azt mondták, valószínű ez is kint marad a nyílt vizen és elmegy észak felé, nem érinti közvetlenül a mi környékünket. Aztán pénteken napközben csak ledöbbentem, mikor megláttam a hírekben, hogy komoly veszélyt jelenthet, és elképzelhető hogy ez lehet a szuper vihar amilyen még nem volt az elmúlt száz évben Amerikában. Régóta jósolgatják, nem az volt a kérdés hogy jön-e ilyen szuper vihar, hanem hogy mikor.  

hurricane sandy4 bahamas2.jpg

<<<<<<<<<<<< A Bahamákat tépázva haladt észak felé, és pénteken már minden tv adó harsogta, hogy lehetséges, hogy a következő napokban, komoly katasztrófát fogunk megélni Amerika keleti partján, ha New York környékén ér partot és ha összeütközik az óriási kiterjedésű északi sarki hideg fronttal. 

 

 

A kettes katergóriára erősödött vihar, ugyan Floridát nem érinti közvetlenül, de az óriási kiterjedése miatt  a gyerekek hagyományos Halloween esti programjait veszélybe hozhatja. Az erős hullámok az egész keleti parton jelentős partelmosást okoznak majd, a szél miatt kidőlt fák pedig tartós áramszüneteket.

sandy2 2.jpg<<<<<<<<< Ezen a satellite felvételen jól látszik a többszáz km kiterjedésű óriási szörnyeteg mellett, Florida kicsi kis gyerek ujjacskaként nyúlik az Atlanti óceánba, az óriási fehér folt  betölti a kép csaknem negyed részét,de nem az óriási kiterjedése miatt nevezték el szuper viharnak. Ma már vészhelyzetet rendeltek el a keleti part államaiban, de a New Yorki föld alatti lezárásáról még nem döntöttek. A fenti képen a  kontinens zöld területén jól látható észak dél irányban végig nyúló  fehér sáv, az északi sarki hideg front, ami erős nyomással halad az Atlanti óceán felé egészen a déli államokat is érintve. E két óriási időjárási front összeütközése hozhatja létre a katasztrófa filmekből már jól ismert pusztítást Amerika legsűrűbben lakott területén. 

Nálunk pénteken egész nap borús felhős idő volt, erős szél fújt, de ezen kívül kellemes meleg idő volt, ma is viszonylag nyugalmas az idő, nem esik, kicsit szeles de néhol még mintha a nap is kandikálna kifelé a felhők mögül. Mi elég messze lakunk az óceán parttól, bennünket nem érint az erős hullámzás. Csupán a tv-ben figyeltük a floridai helyzetet.

ftlauderdale flsandy.jpg

<<<<<<<<< Ezen a képen, a tőlünk jelentősen délre levő Ft Lauderdale óceán parti útját látjuk, a hullámok elöntötték ugyan a vízhez közel levő utakat, de nem maradt jelentős áradás utána, viszont, a magaután hagyott rengeteg                 homokot,  nehézgépekkel takarították az úttestről,  mikor visszahúzódott a víz. Szerencsére jelentős károkat Floridában sehol nem okozott, viszont aggódva figyeljük a tv-t, félve a pusztítástól amit a két vihar találkozása okozhat.

Ha a hatalmas mennyiségű vízfal  iszonyatos erővel betódul a Hudson folyón, a jól ismert katasztrófa filmhez hasonló helyzetet teremthet New Yorkban és New Jerseyben. Valószínű sokan emlékeztek rá, micsoda áradásokat okozott tavaly az Irene nevű vihar, ami nem is volt hurrikán erősségű, legyengült trópusi viharként még hetekig árvizeket okozva mélyen a szárazföldön húzódó államokban is. Ez a mostanai FrankenStorm  ( storm=vihar) a két jelentős természeti jelenség összecsapásával szuper erővel pusztíthat majd. Nem csak a Halloween estét moshatja el a gyerekeknek, de akár a November 6-án lévő választásokat is Amerika jelentős részén, arról nem is beszélve, hogy micsoda anyagi károkat okozhat, és Isten ments jelentős emberáldozatot is szedhet.

Emellett elképzelhető hogy a keleti part közlekedése, a légi közlekedés is napokra is leállhat, ami csak fokozhatja majd a tragédiát. Feltehetően világvégéhez hasonló körülményeket fogunk megélni, ha mi nem is itt lent Floridában, de akik tőlünk északabbra laknak, azok nem tudhatják mi vár rájuk. Most itt az ideje, hogy készüljenek a legrosszabbra, és reménykedjünk,hogy nem valósul meg. 

Sok szerencsét és Isten áldását kívánom annak a több mint 60 millió embernek akiket ez közvetlenül érint! Remélem hogy tévednek az időjósok és másképp viselkedik majd FrankenStorm Sandy mint amire számítunk!

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

katasztrófa áradás szélvihar hurrikán Bahamák Sandy Carib szigetek szuper vihar FrankenStorm