2020. ápr 27.

Florida a napfény állama

írta: cybernagyi
Florida a napfény állama

Jó tudni, ha idelátogat vagy frissen ideköltözik valaki - nagyobb városok, utak

Amikor még a kilencvenes években Amerikába érkeztem, életem álma teljesült az első floridai nyaralással. Az óceán, a vakító homok, pálmafák, trópusi növények, sok sok hihetetlen csoda. Már maga Amerika is csoda volt, de Florida az álmaim netovábbja volt. Sokáig éltem északon, nagyon szerettem Floridába utazni, jöttem is gyakran. Aztán úgy alakult hogy végre dönthettem, pakoltam és költöztem. Nem ismeretlenül jöttem, a lányom már itt élt, gyakran jártam már itt, a lakóhely választást is az döntötte el, hogy a lányom közelében akartam élni. Florida észak keleti szélén az Atlanti óceánhoz közel még a négy évszak is jobban érzékelhető mint a délebbi részeken.

A subtrópusi időjárás többnyire kellemes, még a nyári meleget is jobban viseljük itt mint az északi nagyvárosokban.  A hurrikán szezon ideje alatt megéltünk már néhány vihart, olyankor persze a világ híreiben megjelenik a veszélyes időjárásról az ijesztő képek, és hírek. Gyakran kérdezik ismerősök, hogy vagyunk, hol vagyunk, mert nem minden hurrikán érint bennünket így gyakran kell magyarázni hogy hol is meg mi is a helyzet. Amiatt döntöttem úgy évekkel ezelőtt, hogy a világban nem annyira ismert Jacksonville oldalt elindítom. Az információkat inkább magyarul szántam közzétenni, azok számára akiknek rokonai otthoni hozzátartozói nem beszélnek magyarul. Na és természetesen helyi információkat az itt élőknek, vagy frissen ideköltözőknek, ideiglenesen itt tartózkodóknak. A Floridáról szóló legfontosabb információk első része, inkább csak információ az állam jellegzetességeiről, az ismertebb és kevésbé ismertebb nagyvárosok földrajzi elhelyezkedéséről. az útrendszerről, a könnyebb tájékozódás segítségére.

Az alábbi írás és Florida térkép az első a Floridáról szóló sorozatból. Talán akkor lehet segítségül ha idekészül valaki.

usa_terkep_2.png

Mielőtt Floridáról kezdek írni, először szeretném mutatni, hogy pontosan hol is vagyunk. Persze manapság már sok embernek nem új dolog ez, de gyakran előfordul hogy otthoni ismerősök nem igazán tudják hol is vagyunk és milyen messze vagyunk egymástól a gyerekekkel, stb. Na és természetesen mikor utazunk a távolságok érzékelése más otthoni szemmel. Ahogy a térképen látjátok, az USA szinte egy földrésznyi ország. A méreteket, távolságokat így nem annyira érzékelni, de legalább látszik hogy hol is élünk, könnyebb megérteni a hurrikán szezonokat és minden mást.

Az USA 50 állama közül Florida nem számít túl nagy területűnek, de vannak sokkal kisebb államok is, főleg ott a térkép jobb felső csücskében a New Yorkot körülvevő kis államok, amiknek a nevét nem is tudták a térképre írni, az óceán vizében sorolták fel Florida a kis sárga félsziget a térkép jobb alsó sarkában. Keletre az Atlanti óceán, a nyugati partján pedig a Mexikói Öböl. A félsziget nyugat felé nyúló kis földcsíkban folytatódik Alabama állam alatt, azt a részt nevezik " panhandle" -nek (penhendl) ami mint egy edény nyele, vagy földnyelvet jelent. Itt a panhandle közepe táján van Tallahassee (teleheszi) Florida állam fővárosa. Érdekes ez itt Amerikában, az egyes államok fővárosai általában nem az ismert nagyvárosok. Tallahassee nevét biztos nem sokan ismerik akik nem itt élnek,

Florida jobban ismert városai Miami, ami a félsziget déli csücskén van a jól ismert South Beach az Atlanti óceán vize, míg a térképen alig látható kis szigetsor nygat felé a Mexikói Öböl felé hosszú hidakkal összekötve. Ezeket a kis szigeteket nevezik a Florida Keys -nek (kíjs) aminek a legvégén van a szintén elég jól ismert Key West sziget, ahol az idelátogatók általában csinálnak fényképet az USA legdélibb pontját jelző kőnél.

A félszigeten északra haladva, szinte a közepén Orlando a jól ismert túristaközpont. Csaknem vele egyvonalban a nyugati parton a másik nagyváros Tampa, a keleti parton az Atlanti óceán partján pedig Cape Canaveral, ami leginkább a Kennedy Űrközpontról nevezetes, és hogy innen lövik fel az űrrepülőket, illetve az utóbbi időben csak a rakétákat, műholdakat.

Florida legnyugatibb városkája a panhandle legvégén, Alabama állam határánál Pensacola, amit sokan ismernek amiatt hogy az a nevezetes repülős alakulat a Blue Angels székhelye. A Blue Angels Jacksonvilleben jött létra 1946-ban, de később áttelepítették őket a Pensacola NAVY bázisra.

Nos ahol mi élünk Jacksonville, az a félsziget északi csücske, az Atlanti óceán partján. tőlünk északra már Georgia állam kezdődik. Jacksonvilleről el kell mondani, hogy az USA legnagyobb területü városa, csaknem kiteszi az egész Duval megyét területileg. Lakossága közel 1 millió, a legnépesebb város Floridában. Aki nagyvárosokból Jacksonvillebe látogat általában meglepődik mert a város, nagyobb része erdő, folyók, tavak a lakónegyedek szétszorva és a legtöbb része nem is nagyvárosi jellegű mert a házak zöldövezetben, vizpartokon vannak, emeletes épületet sem túl sokat látni, leginkább szállodák és irodaépületek, azok is túlnyomó részt a városközpontban.

Florida legnagyobb folyója a St. Johns folyó dél felöl folyik északra és itt Jacksonvillenél ömlik az Atlanti óceánba. A két államok között i autópálya ami áthalad Floridán Észak és Déli irányban, az I-95 ami Florida keleti részén a folyó és az óceán között szeli át a várost, Miamitól halad egészen az Usa északi határáig, aki Washington DC-be vagy New Yorkba akar autózni ezt használja.

A másik Észak Dél autópálya az I-75 (Interstate - államok közötti jelölés a nagy I) ami szintén Miamiból indulva a félsziget nyugati szélén halad észak felé egészem Michigan állam legészakibb csúcsáig.

A Kelet- Nyugat irányú államok közötti autópálya, az I- 10 ami Jacksonvilleből indul és Los Angeles Kaliforniáig halad. Gyakorlatilag az Atlanti óceán partjáról autózhatunk a Csendes óceánig.

Amit még az autópályákról el lehet mondani, azon kívül hogy az I jelölés az állomok közötti autópályákat jelöli, jó tudni, hogy a páratlan számozásuak mint a 75 és 95 az Észak- Dél irányt jelölik. A páros számuak mint az I- 10 pedig a Kelet-Nyugat irányt jelzik.

Az USA nagyvárosaiban vannak az úgynevezett megkerülő autópályák, amik szinte körbefutnak a városok körül, a lámpanélküli gyorsabb közlekedést biztosítják és általában összeköttetésben vannak a nagyvárosokon keresztül haladó Interstate autópályákkal. Itt Jacksonvilleben ez a megkerülő autópálya a 295 ami összeköttetésben van az I-95 és az I-10 autópályákkal, és a város szinte minden pontjára van kijárat róla.


Florida útjairól még jó tudni, vannak a Florida állami utak amiket úgy jelölnek például, hogy SR 228 ami azt jelenti hogy state road. ezenkívül vannak a megyei utak a county road amit úgy jelölnek pld. CR 110 .

Nos, kezdésnek csak ennyi, a teljesség igénye nélkül, de folytatás következik. Akit esetleg érdekelnek a helyi napi életünk, híreink, az alábbi linken található a Jacksonville magyarnyelvű oldala.

https://www.facebook.com/Jacksonville-Florida-life-%C3%A9let%C3%BCnk-MagyarokHungarians-1411993995766571/

Szólj hozzá

utazás Miami Florida Tampa Pensacola Orlando Jacksonville Tallahassee I-95 I-75 I-10 Interstate state road county road