2011. dec 14.

Helló Karácsony....már hálaadáskor elindul a készülődés

írta: cybernagyi
Helló Karácsony....már hálaadáskor elindul a készülődés

 

Az eddigi tapasztalataim alapján, Amerikában az emberek többségének,  a Thanksgiving, vagyis a Hálaadás napján kezdődik a karácsonyi szezon, az igazi karácsonyi készülődés. A Hálaadás napja, minden évben, november negyedik csütörtökére esik, talán ez a legszélesebb körökben ünnepelt hagyomány, még a karácsony is csak a második ezután a sorban. Ez azért lehet, mert ezt igazán nem csak keresztények ünneplik, szinte minden ember aki Amerikában él, átvette ezt a szokást, egy évben egy nap megállnak, és a család az ország legtávolabbi pontjáról is hazautazik a nagymama asztalához, hogy együtt adjanak hálát, az új hazáért, a családért, a boldogulásért, egészségért, anyagi javakért, kinek, kinek  mi oka van hálásnak  lenni a teremtőnek.

Az ünnep eredetével kapcsolatban kapcsolatban ma sincs teljes összhang. Az ország különböző területein bizonygatják, hogy ott volt a legelső Thanksgiving, de eddig még nem sikerült megcáfolhatatlanul bebizonyítani egyiket sem. Ez abból is adódik, hogy a hálaadás kapcsolódik az európaiak őszi betakarítási ünnepségeihez, de az indiánok vallásos hálaadási hagyományai is régi időkre visszanyúlnak. Hálát adtak az isteneiknek mindenért, gyeremekszületésért, anyagi bőségért, a föld termő erejéért, stb. Az európai telepesek hálaadási hagyományai is bizonyíthatók sokfelé, különbőző időszakokban.

A legáltalánosabban elfogadott vélemény szerint, 1621-ben ünnepelték először Massachusetts államban a Plymuth Colony tagjai a Pilgrims, akik egy évvel korábban érkeztek a kontinensre, és nem voltak felkészülve a kegyetlen télre, az iszonyatos havazásra, ami miatt éheztek a hidegben, s a túlélést a helyi Wampaonag indiánoknak köszönhették, akik ellátták őket élelemmel. A következő ősszel a bőséges termés betakarítása után őszi hálaadási ünnepséget rendeztek, ahova az indiánokat is meghívták. Amerika észak-keleti államait többségben a puritánok hozták létre, akik az európai vallási üldözések elől menekültek el, többnyire angliából. Itt új életet kezdve a szabad vallásgyakorlás hívei lettek,akik hittek benne, hogy a Biblia Isten egyetlen tanítása,  és uralkodók és egyházi vezetők nem kerülhetnek az Isteni törvények fölé. Amerika ezen államait a mai napig is New England néven is emlegetik.

Az ünnephez kapcsolódó ételek is területenként, államonként, nemzetiségekként is változatosak, a helyi szokások, termések meghatározzák az összeállítást és elkészítést, az egyetlen teljesen közös a töltött pulyka, ami egységesen elterjedt hagyomány, sokszor egyszerűen csak pulykanapként vagy pulyka ünnepként emlegetik.

 Az őszi betakarításból adódó zöldségek, gyümölcsök felhasználásaval készülnek a változatos ünnepi asztalok. A pulykához tartozó töltelék készítése nagyon változatos, a krumpli püré talán elmaradhatatlan hozzá, és ehhez a gravy, a speciális szósz, ami nem csak a krumplit teszi ízletesebbé, de a sokak számár száraznak tartott pulykahúst is csuszamlósabbá.

Szintén elmaradhatatlan a vörös áfonyából készített, zselés szósz, aminek az elkészítése is igen sokféle lehet. Nagyon jellegzetes az édeskés ízű kukorica kenyér készítése, ami inkább valami piskóta szerű süteményre emlékeztet, de nagyon népszerű. Az őszi évszak termése a sütőtök, amiből nagyon sokféle süteményt , szószokat készítenek, fontos kiegészítője az ünnepi asztalnak, ugyanúgy mint az édes krumpliból készített köretek is. Területenként változik a zöldségfélékből készített feltétek, köretek készítése is.

Mi a zöldbabbal és gombával készült ételt alakítottuk a saját ízlésünk szerint, úgy hogy jó sok gombás szósszal készítjük , és ezt használjuk az itt szokásos pulyka gravy (szósz) helyett is.

A másik, főleg a déli államokban elmaradhatatlan köret a sajtos makaróni, az úgynevezett "Mac and cheese", amiről szinte minden amerikai úgy beszél, hogy az ő nagymamája készítette a legjobbat. Persze az elkészítése ennek is annyiféle, ahány ház, mindenkinek megvan a saját receptje, amire esküszik. Én is kialakítottam a magamét,

sőt az idén először még az áfonya szószt is magam készítettem, és annak ellenére, hogy nagyon finomat szoktunk venni konzerv formában is, ez most nagyon tetszett nekem, és nem nehéz elkészíteni, valószínű ezentúl maradunk a saját készítésűnél.

Minden pulyka sütéskor szoktunk almát is tenni a madár mellé, de mivel egy alma sosem elég, így én egy ideje, külön edényben teszek be sülni almát, amit ízesítek barna cukorral, mézzel és fahéjjal, az íze és az illata is elmaradhatatlan az ünnepi vacsorától. A sütőtökös süteményt eddig még készen vettem, de a kiadós vacsora után nálunk leginkább a gyümölcs saláta fogy, ami mindíg az éppen legelérhetőbb gyümölcsökből áll össze.

Az idén nagyon érett ananászt sikerült vennem, ami édes volt, tökéletes, cukrot nem is kellett adni hozzá, ugyanígy a friss fekete szeder egész jó áron volt, és hozzá az elengedhetetlen mandarin. A családom ezt addig eszi míg el nem fogy, általában nem marad másnapra. Egészséges, rostos, vitamin dús, az ananász rendkívül jó zsíroldó is, főnyeremény a kiadós vacsorához. Nem véletlenek ezek a párosítások, amiket mi már nagyon jól meg is szoktunk, igaz ragaszkodunk a megszokott magyar ételekhez, de átvettünk nagyon sok itteni szokást, ételt ízt, jól be tudjuk illeszteni az életünkbe, és ettől is változatosabb nem csak az étrendünk, az életünk is.

Az ünnepi asztalainkról általában elmaradhatatlan a töltött gomba, amit spenóttal és krémsajttal töltök meg, és nem csak előételnek kiváló, de tökéletesen illik a pulykavacsora tányéron a többi köret mellé, extra finom ízeket adva a pompás falatokhoz.

A karácsonyi készülődés pedig azért kapcsolódik ehhez az ünnephez, mert ezen a napon kezdik a legtöbben feldíszíteni a házat kívül, belül és felállítják a karácsony fát is, a karácsony hangulatát árasztva a készülődés heteire. Mi is gyorsan átvettük ezt a szokást, a gyerekek imádják a feldíszített házakat, udvarokat, a kiadós vacsora után általában elmegyünk körbesétálunk a környéken, és sikítozva szaladgálnak egyik háztól a másikig, örülnek minden lámpának, dekorációnak, varázslatosak ezek az esték, karácsonyig gyakran sétálunk újra és újra csodálni a feldíszített házakat, kerteket. A felállított karácsonyfa is varázslatos estéket jelent a gyerekeknek, de még nekünk is, meghosszabbítja a karácsonyi gyönyörűséget, a varázslatot, amit ez az ünnep jelent. A város , a parkok , minden feldíszítve a csodálatos fények , a karácsonyi programok, télapók, énekes, zenés szokások igazi mesebeli, a filmekből ismert karácsonyi varázslatot, hangulatot hoznak az életünkbe. Az év legszebb időszaka ez Amerikában, szívesen átvettük ezt a szokást is. 

Ami szomorúbb része a hálaadás napi karácsonyi kezdetnek, az az ugynevezett Black Friday - fekete péntek- ami általában péntek kora hajnalban szokott kezdődni, az üzletek bezárnak Thanks giving napjára, de másnap hajnali 4-kor nyitnak, és fantasztikus árleszállítással kínálják a legnépszerűbb termékeket, amik miatt sok ember már előző nap az üzletek bejáratához sátoroz, nem töltik a családdal a hálaadási ünnepet, csak arra várnak, hogy az első néhány száz szerencsés között lehessenek, akik hozzájutnak potom pénzért a legjobb tv-khez, komputerekhez, stb. Sok üzlet előbbre hozta a nyitást már éjfélre, sőt az idén először már csütörtök este 9-10 órakor is nyitott egyik másik. Borzalom ami ilyenkor az üzletek bejáratánál zajlik, és bent is a tulakodás, az állatias viselkedés ahogy bizonyos emberek hozzá akarnak jutni ezekhez a tárgyakhoz. Semmi más nem fontos nekik, szomorú látvány a híradókat nézve. Én sosem voltam még, de ezeket látva, nem is  fogok menni, sokkal többet ér, kellemesen eltölteni az estét a családommal és örömteli szívvel hálát adni hogy velük lehetek, hogy mindannyian együtt lehetünk.

Szerencsére az emberek többsége inkább ezt választja, utaznak, a zsúfolt utakon, repülőtereken töltenek hosszú órákat, csakhogy a családjukkal lehessenek, őrzik ezt a csodálatos hagyományt.

Nekünk a November negyedik csürötöki hálaadással megkezdődött a karácsonyi szezon, elkezdődött a karácsonyi hangulat, készülődés, útrakelt a varázslat ami az elkövetkező hetekben csak fokozódik nap-mint nap.

Boldog karácsonyi készülődést nektek is!

 

 

 

Szólj hozzá

család magyar amerikai gyerekek köszönet készülődés hagyomány pulyka szokások áfonya töltött szósz díszítés karácsonyi hálaadás thanksgiving pulykavacsora